sie 28 2003

po chinsku


Komentarze: 0

Raz na jakis czas czlowieka nachodzi by zjesc po chinsku. Jedni w tym celu ida do tzw. chinczyka (budy, w ktorych sprzedaja z reguly przyjaciele zza wschodniej granicy, choc nie koniecznie chinskiej), inni robia cos na wlasna reke, zwlaszcza ze skomplikowane to nie jest.

no to dzis bedzie (juz prawie zrobione - czeka na usmazenie)

Kurczak w sezamie

2 piersi kurczaka (ok. 500g)

Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego), 1 łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
1 szklanka wody, 2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu) , 1 łyżka cukru
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu), 2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku wyciśnięte, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 zielona cebulka posiekana

Oraz:
2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor zob. zdjęcie

Sposób przygotowania:.Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę..Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka. .Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.

przepis pochodzi ze znakomitej strony :http://www.kuchniachinska.pl

pycha : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz