jesień na całego
Komentarze: 2
Dzieci nie przepadają za warzywami, to taka powszechna prawda. Nasz 10-latek nie jest wyjątkiem od tej reguły, poprawka ... nie był. W pewnym momencie coś zaczęlo się zmieniać, a już wyjątkowo zaskakujący był ostatni posiłek skłądający się z papryki, cukinii, bakłażana i pomidorów - takie jakby leczo, tylko z ryżem i kawałkami mięsa mielonego. Typowo jesienne danie.
Leczo-nieleczo?
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę (2 sztuki) pokrojoną na plasterki, oprószyć mocno czerwoną papryką w proszku. Dodać mięsa mielonego (20-30 dag) i obsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (wcześniej pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 min), oraz pokrojoną w kawałeczki paprykę czerwoną (3-4 sztuki).
Dodać puszkę pomidorów (lub 5 świeżych obranych ze skórki), cukinię pokrojoną w kosteczkę i dusić na wolnym ogniu. Jeśli wyjdzie zbyt gęste podlać rosołkiem drobiowym. Po 10 - 15 minutach duszenia, wsypać pół szklanki ryżu. Dusić na wolnym ogniu, aż warzywa i ryżbędą miękkie,
wułala
Dodaj komentarz