po chinsku
Komentarze: 0
Raz na jakis czas czlowieka nachodzi by zjesc po chinsku. Jedni w tym celu ida do tzw. chinczyka (budy, w ktorych sprzedaja z reguly przyjaciele zza wschodniej granicy, choc nie koniecznie chinskiej), inni robia cos na wlasna reke, zwlaszcza ze skomplikowane to nie jest.
no to dzis bedzie (juz prawie zrobione - czeka na usmazenie)
Kurczak w sezamie
2 piersi kurczaka (ok. 500g)
Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego), 1 łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
1 szklanka wody, 2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu) , 1 łyżka cukru
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu), 2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku wyciśnięte, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 zielona cebulka posiekana
Oraz:
2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor zob. zdjęcie
Sposób przygotowania:.Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę..Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka. .Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.
przepis pochodzi ze znakomitej strony :http://www.kuchniachinska.pl
Dodaj komentarz