po "turecku"
Komentarze: 0
Ostatnio deficyt czasowy powoduje, ze notki pokazuja sie niezbyt regularnie. Wczorajszy obiad, byl konsekwencja pozostalych w lodówce: bakłażana i czerwonej fasoli (z puszki naturalnie). Odbyła się więc improwizacja na modłę turecką:
Ryż z bakłażanem i fasolą w sosie pomidorowym:
Skladniki dowolne- baza: bakłażan, czerwona fasola, puszka pomodrów w kawałkach (albo świeże obrane ze skórki i pokrojone), szklanka ryżu, 2 ząbki czosnku, czerwona papryka w proszku, garść rodzynek , (może być troche papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę), kawałki kiełbasy (mięsa mielonego, parówek - do wyboru). 1,5 szklanki rosołu, zioła prowansalskie
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone 2 ząbki czosnku, na to wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana (wcześniej pokroić w plastry posypać solą i odstawić na 10 min), kawałki kiełbasy. Przesmażyć. Wrzucić paprykę, fasolę, chwilę przesmażyć i dodać ryż. Wymieszać, żeby ziarenka ryżu obtoczyły się w tłuszczu zalać pomidorami z puszki. Chiwlę pogotować na niewielkim ogniu. Sukcesywnie dodawać rosół, aż ryż i bakłażan będą mięękie (ok. 30 -40 min) i dusić na niewielkim ogniu . 10-15 min przed końcem dodać przyprawy i rodzynki.
Mieszać, żeby się nie przypaliło.
Dodaj komentarz