Archiwum 19 sierpnia 2003


sie 19 2003 kurczak + winogrona (opinia)
Komentarze: 0

Potrawa wysza wyśmienita (z serii tych, które przygotowuje sie 15 minut).

Sugestie - winogrona, jeśi duże pociąć na polowki; tak jak pisalem wczesniej lepiej od razu pokroic na kawalki kurczaka i podsmazyc.

Plan byl taki, zeby zrobic  zryzem, ostatecznie stanelo na kuskusie. I TO BYL BARDZO DOBRY WYBOR

 

pycha : :
sie 19 2003 uwaga niebezpieczeństwo !
Komentarze: 0

to a propos notki poprzedniej. Sos z majonezu i curry wyszed taki, że polowa zniknęla na etapie próbowania z winogronami (zestaw niesamowity)

uzylem 2/3 carry lagodnego i 1/3 kupionego w sklepie indyjskim - pooootwornie ostrego

pycha : :
sie 19 2003 kurczak w winogronach
Komentarze: 0

po szaleńczym dniu i właściwie jeszcze szybszej kolacji złożonej z kanapek, dziś czas na odreagowanie. Przepis upolowany w ubiegłym tygodniu, w poszukiwaniu potraw z winogronami w roli głównej

Curry z kurczaka z winogronami (dla 2 osób)

2 piersi z kurczaka, półtora kubka winogron bez pestek, 2/3 kubka majonezu, 2 łyżki curry, łyżka oliwy, 1/3 łyżki pieprzu kajeńskiego, pieprz czarny, łyżeczka octu owocowego (pewnie jabłkowego)

Wykonać sos ze wszystkich składników z wyjątkiem winogrron (i kurczaka oczywiście). Przyprawić - autor polecał, by maczać winogrona w sosie i próbować - metoda dobra pod warunkiem, że nie będziemy próbować w nieskończoność (a raczej skończonosć winogron).

Podsmażyć piersi  (3-5 min z każdej strony), wyjąć i pokroić w kostkę. Wymieszać kawałki kurczaka z 1/3 winogron, zalać sosem. Dodać winogron w zależności od preferencji

Na tym przepis się kończył, wieć tak na wstępie kilka uwag - 3-5 min to zdecydowanie za mało, żeby piersi się usmażyły. Wygląda na to, że warto je pokroić wcześniej i usmażyć, później już na patelni zalać sosem. No coż za kilka godzin sprawa się wyjaśni, o czym niezwłocznie (no... może trochę później, doniosę)

pycha : :