Komentarze: 0
W lodówce odkryłem serek mascarpone z datą ważności 4.08. Chcąc nie chcąc musi stanowić jeden ze składników dzisiejszego obiadu. Do konkurencji wystartowały 2 odnalezione w komputerze (jeszcze nie testowane) koncepcje:
Risotto z porem i mascarpone
Risotto z maskarpone i skarmelizowanymi pomidorami
Który wygra wyjaśnie się pewnie w trakcie dnia (choć faworytem jest ten pierwszy – szybszy i mniej zachodu)
Wczoraj wieczorem testowo sprawdziłem owe karmelizowane pomidory (szczegóły w przepisie niżej) - jak wychodzą i jaki mają smak. Po domu rozniósł się faktycznie słodziutki zapach palonego cukru, same zaś pomidory nie były jakoś specjalnie zaskakujące. Miałem nadzieję, że polewa z octu balsamicznego zaowocuje jakąś skorupką karmelową. Ale albo za mało polałem octu, albo z krótko trzymałem w piekarniku (ew. podejrzanym jest zbyt duża ilość masła).
No coż, dzień się dopiero rozpoczyna, zanim zwycięzca zostanie ogłoszony jest jeszcze sporo czasu:
Risotto z porem i mascarpone
1,5 litra wywaru z kury (lub jarzyn), 10 dag masła, 4 pory (pokrojone w plasterki) tylko białe części, łyżka poszatkowanego tymianku, 20 dag mascarpone, 2 cebule, 0,5 kg ryzu arborio, 10 dag startego parmezanu , szklanka białego wytrawnego wina, 4 łyżki pokrojonej natki, sól, pieprz, uprażone ziarno słonecznika
Rozgrzać masło w rondlu, dodać cebulę tymianek i pora i dusić 5-6 minut. Dodać ryż i wymieszać dokładnie z masłem. Dodawać wino, aż wyparuje i później stopniowo dodawać rosół. Na koniec wlać mascarpone i parmezan, aż się rozpuszczą.
Dodać pietruszkę, łyżkę masła, pieprz sól i ponownie zamieszać
Posypać resztką natki i ziarnem słonecznika
Risotto z maskarpone i skarmelizowanymi pomidorami
(tak po ilości widać, że to na 4 osoby. podobnie jak poprzedni)
6 pomidorów, przekrojonych na połówki, 2 łyżki + 10 dag masła, łyżeczka octu balsamicznego, 2 cukinie pokrojone w plasterki, 1 por pokrojony w plasterki, ząbek czosnku, wyciśnięty, 2 ½ szklanki ryżu arborio, ¾ szklanki białego wytrawnego wina, 6 szklanek wywaru z kury, starty parmezan, 1/3 szklanki mascarpone, świeżej natki pietruszki (dużo)
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Pomidory położyć na blasze do pieczenia, przeciętą stroną do góry. Na każdej połówce położyć trochę masła i octu balsamicznego. Piec w piekarniku ok. 15 min
W rondlu rozgrzać masło, dodać cukinię i gotować przez ok. 2 minuty
Wyjąć cukinię i wrzucić do garnka por i czosnek na ok. 3-4 minuty. Dodać ryż, aż dokładnie obtoczy się w maśle.Dodać wino i mieszając czekać aż się wchłonie.
Dodać ½ szklanki rosołu i mieszając, dodawać wywar za każdym razem, gdy się wchłonie.
Dodać pomidory, cukinię, parmezan i delikatnie wymieszać z mascarpone i czosnkiem.