Komentarze: 0
Dziś z braku czasu, będzie szybko i bardzo łatwo.
Makaron z pieczarkami i mascarpone (2 osoby)
15-20 dag pieczarek (najlepiej takich malutkich), pół opakowania serka mascarpone, natka pietruszki, makaron [świderki, ostrej papryczki troszke, sól pieprz
Pieczarki pokroic w grube plastry (małe pieczarki na 3). Masło rozgrzać na pataleni, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku i szybko przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać pieczarki i usmażyć na złoty kolor, posolić, popieprzyć, dodać pokrojoną w maleńkie kawałeczki ostrą papryczkę (odrobinkę) i mascarpone. Zmniejszyć ogień, aż się ser rozpuści.
W międzyczasie ugotować makaron. Po ugotowaniu wymieszać z masą serowo-pieczarkową i z natką pietruszki.
15 min. ;)
i tak na koniec:
Pietruszka (petroselinum hortensis); Używały jej czarownice jako jednego ze składników magicznego wywaru, dzięki któremy mogły latać. Niektóre teksty głoszą, że przygotowywały balsam, którym nacierały ciało – szczególnie strefy erogenne – po to, by wywoływac halucynacje. Inne – że nacierały pietruszką falliczną miotłę służąca im do nocnych lotów. Jeden z moich wujów, który czytał coś na temat właściwości pietruszki, w jakimś starym tekście, próbował obu sposobów
, ale wynikły bliżej nie znane problemy aerodynamiczne i kiedy spróbował lotu na miotle z tarasu drugiego pietra, połamał sobie żebra. “Afrodyta”, I. Allende