Komentarze: 0
Wczoraj robiąć nalewkę śliwkową słuchałem "Waiting For the Sun" The Doors. "Summer Almost Gone" dobrze się wkomponowało, teraz na parapecie stoi naleweczka ze śliwek i czeka na ostatnie przebłyski lata (już nabrała złocistego koloru na górze zalewu).
Aha - to juz minął tydzień i dwa dni od nastawienia pomidorów w wódce ;)
Nalewka śliwkowa
1kg węgierek dojrzałych, 1kg cukru, 1 l spirytusu, 0,75 l wódki czystej.
Owoce umyć obrać pestek, pokroić w kawałki, włożyć do gąsiorka (lub dużego słoja) zalać wódką oraz spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić. Niestety na 5 tygodni. W nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie cukier rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wlać do gąsiora, wymieszać i pozostawić na 2-3 dni. Następnie nalewkę zlać i sklarować. Zostawić do dojrzewania........ 4 miesiące (tak słownie: CZTERY).
Kochanie moje wychodząc dziś z rana do pracy poprosiło o jakąś "lekutką sałateczkę" na obiad - koniecznie z sałatą, którą nabyła wczoraj. No to ciach, taka sztandarowa sałatka, jak nie mam pomysłu - wyglądająca dość efektownie i nie sprawiająca zbyt wiele kłopotów.
Sałatka z nachos
puszka czerwonej fasoli (kidney), duży pomidor lub dwa (pokrojony w kostkę), 1/2 kubka łagodnej salsy (gotowej ze słoiczka, albo zrobionej - przepis niżej), 280 g Nachos - czyli chipsów kukurydzianych - są dobre meksykańskie i ostatnio również Chio wypuściło (okropne sa takie no-name w supermarketach), mała sałata porwana na drobne kawałki, małe awokado w plasterkach, utarty nieco żółtego sera (cheddar) - 20 g.
Fasole opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Osączyć wymieszać z pomidorem i salsą.
Część sałaty położyć na talerzach, na tym nachos, na wierzch resztę sałaty, fasolę i awokado, posypać potartym serem.
Wygląda dość efektownie, jest smaczne i co ważne - to przepis, który działa na dzieci - oczywiście z powodu chipsów. Ale nagle się okazuje, żę smakuje im i fasola i awokado.
Uwag: ta porcja oryginalnie była na 2 osoby, hmmm.... może ale raczej jeszcze z czymś.
Salsa - salsa to nic innego jak sos z pomidorów. 3 średnie dojrzałe pomidory drobno posiekać, wymieszać z drobniutko posiekaną drobną cebulą, dodać 2 łyzki soku z limonki (no ostatecznie z cytryny), do tego posiekane listki kolendry i w zależności od chęci troszkę chili. Schodzić